Βραζιλία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της δικτατορίας

0

Την Παρασκευή μια Βραζιλιάνα δικαστής απαγόρευσε κάθε εορτασμό της 55ης επετείου του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1964, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία είναι «ασύμβατη» με το Σύνταγμα της Βραζιλίας. Ωστόσο το Σάββατο η απόφασή της ανατράπηκε στο εφετείο.

Με σύνθημα «Ποτέ πια δικτατορία» αρκετές χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σήμερα με αφορμή τα 55 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1964.

Οι εκκλήσεις γα διαδηλώσεις που απηύθυναν συνδικάτα και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν πολλαπλασιαστεί αυτή την εβδομάδα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μετά το αίτημα που διατύπωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου «να εορταστεί με τον προσήκοντα τρόπο» στους στρατώνες η επέτειος αυτή.

Σε μια πρώτη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε αργά το πρωί στη Μπραζίλια συγκεντρώθηκαν περίπου 900 άνθρωποι. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έδειχναν φωτογραφίες αντιφρονούντων που δολοφονήθηκαν από τη στρατιωτική χούντα που κυβέρνησε τη Βραζιλία από το 1964 ως το 1984.

Σε άλλο πανό έγραφε: «Θα μπορούσε να είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, όμως η δικτατορία ήταν πραγματική», μια αναφορά στην επιμονή του Μπολσονάρου να υπερασπίζεται τη χούντα.

Στο Ρίο ντε Ζανέιρο περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το απόγευμα στην Σινελάντια, την εμβληματική πλατεία στο κέντρο της πόλης. Στο Σάο Πάολο μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Ιμπιραπουέρα, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν συγγενείς των θυμάτων της δικτατορίας.

Πηγή: skaI.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here