Αγροτικά φωτοβολταϊκά.Αύριο στη Λαμία ημερίδα για το Εικονικό Net Metering

0

Αύριο Τετάρτη 28/2/2018 και ώρα 7:00 μ.μ θα πραγματοποιηθεί μια ενδιαφέρουσα ημερίδα στο πολιτιστικό κέντρο Λαμίας (Λεωνίδου 9-11).
Θέμα της το “Εικονικό Net Metering και πως τα φωτοβολταϊκά εντάσσονται στα σχέδια βελτίωσης”.
Οι ενδιαφερόμενοι που θα προσέλθουν στην ημερίδα θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να λύσουν απορίες τους πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Πρόγραμμα ημερίδας
7:00 Συλαίος Κωνσταντίνος (Παρουσίαση της ENERSYS και τι είναι το virtual Net Metering)
7:30 Λέντζας Γιώργος (Παρουσίαση των inverter FRONIUS)
8:00 Μπλάτσιος Παναγιώτης (Παρουσίαση φωτοβολταϊκών πλαισίων VIKRAM)
8:30 Συλαίος Κωνσταντίνος (Παραδείγματα Virtual Net Metering)
9:00 ΕρωτήσειςΡωτήσαμε για σας περισσότερα για την ημερίδα αλλά και το virtual Net Metering και παραθέτουμε τις απαντήσεις που πήραμε από τον κο Κώστα Συλαίο (Ηλεκτρολόγο Μηχανικό Msc in Energy)

Ποιος είναι ο σκοπός της ημερίδας ;
Ο σκοπός της ημερίδας μας είναι να ενημερώσουμε τους αγρότες, κτηνοτρόφους, παραγωγούς ότι τα φωτοβολταϊκά έχουν ενταχθεί μέσα στα σχέδια βελτίωσης. Πιο συγκεκριμένα, τα φωτοβολταϊκά εντάσσονται στην δράση 4.1.3 και αποτελούν από μόνα τους μια επένδυση. Στην πράξη μπορεί κάποιος πλέον μπορεί να εγκαταστήσει μόνο ένα φωτοβολταϊκό σύστημα χωρίς να χρειάζεται να κάνει και άλλες δράσεις.

Τι θα δει και θα ακούσει κανείς στην ημερίδα;
Στο πολιτιστικό κέντρο Λαμίας (Λεωνίδου 9-11) και ώρα 7:00 θα ενημερώσουμε τους επισκέπτες για τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering) και τα αυτόνομα συστήματα που εντάσσονται στα σχέδια βελτίωσης.
Οι ομιλητές θα είναι ο κ. Συλαίος Κωνσταντίνος (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Msc in Energy) , ο κ. Λέντζας Γιώργος (Solar Energy Division της εταιρίας FRONIUS) και ο κ. Μπλάτσιος Παναγιώτης (Head of Energy Division της εταιρίας TESCO).Τι είναι το virtual Net Metering;
Από το περασμένο Ιούλιο πλέον αγρότες , Δήμοι και κοινωφελή ιδρύματα έχουν την δυνατότητα να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό.
To Virtual Net Metering ή εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια συμφωνία με την επιχείρηση ηλεκτρισμού, που επιτρέπει στον καταναλωτή να εγκαταστήσει ένα σύστημα φωτοβολταϊκών για να καλύψει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Πιο συγκεκριμένα στον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering) είναι επιτρεπτός ο συμψηφισμός της παραγόμενης ενέργειας (από έναν ΦΒ σταθμό) με την καταναλισκόμενη ενέργεια από μία ή περισσότερες εγκαταστάσεις κατανάλωσης του αυτοπαραγωγού, χωρίς να υφίσταται ο περιορισμός η εγκατάσταση παραγωγής να είναι στον ίδιο (ή όμορο) χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης και να συνδέεται ηλεκτρικά με αυτή (σύνδεση στο δίκτυο μέσω της αυτής παροχής), όπως συμβαίνει στον κλασικό ενεργειακό συμψηφισμό.

Ποια τα πλεονεκτήματα του virtual Net Metering;
-Επιδότηση μέσω των σχεδίων βελτίωσης έως και 70%.
-Συμψηφισμό ενέργειας για τρία χρόνια.(δηλαδή αν μια χρονιά δεν ποτίσω η ενέργεια που έχω παράξει θα την καταναλώσω τον δεύτερο κ.λ.π)
-Εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος σε μια περιοχή και συμψηφισμό ηλεκτρικής κατανάλωσης σε άλλη περιοχή. ( δηλαδή φτιάχνω ένα φωτοβολταϊκό στο Δομοκό και συμψηφίζω με το ρεύμα της γεώτρησης που βρίσκεται στην Μακρακώμη ή την αποθήκη που βρίσκεται Στυλίδα κ.λ.π)
-Σε σχέση με έναν ιδιώτη η εγκατάσταση είναι πιο ευνοϊκή αφού υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησης ΦΠΑ
– Μείωση του φόρου της επιχείρησης λόγω της ετήσιας απόσβεσης του συστήματος.
-Μπορούν να πετύχουν οικονομία κλίμακας λόγο ότι χρειάζονται μεγαλύτερα συστήματα.
-Ο χρόνος απόσβεσης με την επιδότηση είναι περίπου 4-5 χρόνια με επιδότηση, με κόστος ηλεκτρικής κιλοβατώρας περίπου 0,064 ευρώ. Υπάρχει υποχρέωση να πάει όπου και στις επιχειρήσεις 0,10 ευρώ.
-Πετυχαίνει μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αφού υπολογίζεται ότι το κόστος για την ενέργεια που καταναλώνεται είναι περίπου 30% του τζίρου του.

Πως μπορεί κανείς να ξεκινήσει για την εφαρμογή του virtual Net Metering;
Θα μπορούσε να τηλεφωνήσει στο γραφείο της ENERSYS στη Λαμία για να κλείσουμε ραντεβού και για έναν δωρεάν εποπτικό έλεγχο. Στη συνέχεια θα ενημερωθεί για το μέγεθος και το κόστος της εγκατάστασης και μετά μπορεί να απευθυνθεί στον μελετητή του για να του συντάξει τα σχέδιο βελτίωσης.
Φυσικά για όσους παρακολουθήσουν την ημερίδα θα έχουν μια πρώτη ενημέρωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here